You are currently viewing Συνεισφορά στον Πολιτισμό

Συνεισφορά στον Πολιτισμό

  • Reading time:1 mins read

Το Ios Festival αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Ιητών να επανεντάξει τον πολιτισμό και την τέχνη ως ένα θεμελιακό και αδιασπαστο στοιχείο της ταυτότητας του νησιού, τοσο για τους επισκέπτες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους του και δεν θα μπορούσαμε να απέχουμε από μια τέτοια αξιοθαύμαστη προσπάθεια που προσφέρει ουσιαστικό ‘πλούτο’ στην Ίο.

Απο την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης του το 2021 συνδράμαμε με ιδιαίτερη χαρά σε αυτο το εγχειρημα προσφέροντας δωρεάν διαμονή σε καλλιτέχνες και παράγοντες που πλαισιώνουν το φεστιβάλ. Στην δεύτερη χρονιά του Φεστιβάλ το 2022, προσφέραμε και πάλι δωρεάν διαμονές καθώς επίσης ενισχύσαμε την διοργάνωση με χρηματική δωρεά.

Ευχαριστούμε θερμά τοσο τους διοργανωτές και τον Δήμο Ιητών όσο και όλους τους καλλιτέχνες και τεχνικούς για την συμβολή τους σε ένα τόσο σημαντικό δρώμενο για την Ίο.

Ακολουθεί σύνοψη παρουσίασης του Ios Festival

Τι περιλαμβάνει το Ios Festival

“Το Ios Festival είναι ένα νέο, πολυθεματικό φεστιβάλ που σκοπό έχει να συμπεριλάβει διάφορες μορφές τέχνης σε έναν μοναδικό διάλογο. Ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις όπως μουσική, εικαστικά, θέατρο, χορός, performance καλούνται να συνομιλήσουν και να προσκαλέσουν ντόπιους και επισκέπτες του νησιού της Ίου σε μία προσπάθεια διερεύνησης και ενίσχυσης της νέας και σύγχρονης ταυτότητας του.

Ποιος είναι ο στόχος του Ios Festival

“Η Ίος είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία και πολύπλευρο χαρακτήρα, ανέκαθεν προορισμός διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά και αντικρουόμενων απολαύσεων. Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για μία μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου αλλά και για την προσέλκυση διαφορετικού τύπου τουριστών. Μέσα από ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία όλων των ειδών και κυρίως τη συμμετοχική δημιουργία, το φεστιβάλ επικεντρώνεται στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης εμπειρίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, την ανάδειξη τόπων, σημείων και ιστοριών καθώς και την ενδυνάμωση του τοπικού δυναμικού και ειδικά των παιδιών. Στόχος είναι μέσα από το Ios Festival να επαναπροσδιοριστεί η ταυτότητα του νησιού, να ενδυναμωθεί πολιτιστικά η τοπική κοινωνία και να τεθούν οι βάσεις για έναν συνεχή και δημιουργικό διάλογο με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Δήμος Ιητών θέλει να δημιουργήσει έναν πολιτιστικό διάλογο χωρίς γεωγραφικά όρια και να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιείται αρχικά κάθε καλοκαίρι και στόχος είναι κάποια στιγμή οι δράσεις του να απλώνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους.”

Η βιωματική εμπειρία του Ios Festival και η σχέση με τον χώρο

Ο πολυθεματικός χαρακτήρας του Ios Festival θα ξεδιπλωθεί σε διάφορα σημεία του νησιού με σκοπό μία νέα βιωματική εμπειρία του τόπου τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες. Ενδεικτικοί χώροι που θα φιλοξενήσουν το Φεστιβάλ είναι η Αίθουσα Παπαπέτρου, η Κεντρική Πλατεία, οι Μύλοι, το Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης, το Μουσείο Γαΐτη (που θα λειτουργήσει μέσα στο 2022), το πρώην κτίριο του Κ.Δ.Α.Π, παραλίες του νησιού καθώς και η λαβυρινθώδης χώρα της Ίου με μοναδικά σημεία που θα αποκαλύψουν το παρελθόν της και θα ανοίξουν νέους δρόμους στο μέλλον της.